Wat voor coach zoek jij? Een life coach, loopbaancoach, executive coach of personal coach? Wat is eigenlijk het verschil en welke coach past het beste bij jou om sneller, beter en efficiënter jouw doel te kunnen behalen?

Wat zijn de overeenkomsten tussen een life coach, loopbaancoach, executive coach en personal coach?

Laten we met het makkelijkste beginnen; het zijn allemaal ‘coaches’. Een coach is per definitie gefocust op jou begeleiden naar een bepaald doel. Zie ook dit artikel over het verschil tussen een coach en een therapeut. Waar een therapeut jou ‘behandeld’ voor een bepaald probleem, gaat een coach met jou werken aan een bepaald doel. Een coach begeleid jou op weg naar jouw doel.

Alle drie deze coaches begeleiden jou op weg naar jouw doel. Tijdens een coachtraject is het ook de bedoeling dat jij actie gaat ondernemen. De coach begeleid jou, maar jij blijft verantwoordelijk voor het zetten van stappen.

Wat is het verschil tussen een life coach, loopbaancoach, executive coach en een personal coach?

Dit is heel lastig. Er zijn eigenlijk geen vaste definities voor de diverse soorten coaches. Iedere coach heeft toch net weer een andere definitie die hij/zij hanteert. Op hoofdlijnen is er wel een onderscheid te maken:

Life coach

De definitie van life coach is heel breed en dat is vaak ook waar een deze coach zich op focust. Een life coach focust zich op resultaten behalen in jouw leven. Bij een life coach kan je vaak beginnen met bijvoorbeeld een carrière vraagstuk en als je doel behaald is focussen op een vraagstuk in je relatie of financiën. Een life coach helpt je met name om jouw doelen helder te krijgen en begeleid je op het traject naar jouw doelen.

Loopbaancoach

Een loopbaancoach is vaak ook een life coach alleen dan één die specialiseert in loopbaan vraagstukken. Dit kan om verschillende redenen zijn. Soms is het vanuit marketing oogpunt of puur omdat ze een grotere interesse hebben voor loopbaanvraagstukken en daarom daar hun focus op leggen.

Executive coach

Een executive coach is eigenlijk ook een life coach. Ook al? Ja ook al. Een executive coach is alleen een coach die zich specialiseert op het leven van executives en ondernemers. Het traject is in beide gevallen vaak gelijk. Let er wel op dat het uurtarief van een Executieve coach over het algemeen hoger ligt. Zorg dat deze extra investering de moeite waard is.

Personal coach

Heel eerlijk gezegd, heb ik geen idee wat een ‘personal coach’ is. Een ‘personal coach’ focust zich op exact hetzelfde als een ‘life coach’. Dit is denk ik dus slechts een andere marketingterm voor hetzelfde beroep.

Hoe kies ik een goede coach?

De titel die onder iemand zijn naam staat zegt meestal niet zo heel veel. Behalve dan misschien hun interessegebied en/of op welke doelgroep ze willen focussen. Mijn belangrijkste tip: Maak een afspraak met een coach. Als jij je coach gesproken hebt weet je al snel of zijn/haar methode bij jou past en of er een klik is.