Waar ben jij naar op zoek? Een coach of een therapeut? En wat is eigenlijk het verschil? Een coach is iemand die jou begeleid om jouw doel sneller, beter en efficiënter te behalen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een psychiater, psycholoog en een coach?

Alle drie de beroepen en personen zijn er om mensen te helpen. Mensen helpen om beter te worden. Alle drie hebben ze bestudeerd wat ons menselijk gedrag verklaart, hoe onze hersenen werken en waarom wij doen wat we doen.

Wat zijn de verschillen tussen een psychiater, psycholoog en een coach?

Alle drie de beroepen focussen op het beter maken van mensen alleen wel op hun eigen manier:

Psychiater

Een therapeut of psychiater is iemand die ‘aandoening’ behandeld. Een traject met een psychiater kenmerkt zich vaak rondom het classificeren van een ‘aandoening’ en dan vervolgens de behandeling daarvan. Een psychiater is meer een dokter die een ziekte behandeld. Een psychiater heeft ook diepere medische kennis en mag daarom ook medicijnen voorschrijven. Dat mogen psychologen en coaches niet.

Coach

Een coach begeleidt en ondersteunt jou of een team bij het behalen van een bepaald doel. Een coach zorgt dat jij of jouw team sneller, efficiënter en effectiever een bepaald doel kan behalen. De coach doet dit door je bewust te maken van je gedrag, je zelfvertrouwen te vergroten en je te begeleiden om met je eigen kunnen aan de slag te gaan. Een coach heeft vaak een coachingsopleiding gedaan en staat (als het goed is ingeschreven bij bijvoorbeeld de Nobco in Nederland).

Psycholoog  

Psychologen zijn opgeleid om gedrag van mensen te bestuderen. Een psycholoog kan daarom ook als coach werken en hetzelfde doen. Een psycholoog kan echter ook werken zonder coachees of cliënten waarbij hij/zei bijvoorbeeld ons gedrag in het verkeer bestudeert en advies geeft om het verkeer beter en/of veiliger te maken. ‘Ik ben psycholoog’ zegt niet zoveel behalve dan iemand de opleiding psychologie gedaan heeft. Een psycholoog kan verschillende dingen doen. Zoals bijvoorbeeld coachen van coachees maar ook tal van andere beroepen uitoefenen.

Wil jij een bepaald resultaat behalen? Een droom verwezenlijken waar je al tijden mee rondloopt? In dat geval is een coach voor jou het meest geschikt. Of die coach nou een goede coachingsopleiding heeft afgerond of een psychologische opleiding dat maakt niet zo veel uit. Zoek iemand die goed is, waarvan de methodiek jou aanstaat en die bij jou past.