Wat is beter? Een face 2 face coach in Veldhoven of een online coach op afstand? Kan een online coach wel effectief zijn als hij zo ‘ver weg’ is?

Wat zijn mijn ervaringen met online coaching en face 2 face coaching?

Laat ik beginnen met dat ik gebruik maak van beide methode. Als coach begeleid ik mensen zowel face 2 face als op afstand (via skype). Daarnaast heb ik ook meerdere coaches gehad die mij face 2 face begeleid hebben (in Veldhoven en Eindhoven) en heb ik ook meerdere online coaches gehad.

Dit jaar nog ben ik gestart met een nieuwe online coach om me te begeleiden in mijn traject als coach ‘coach de coach’.

Hoe was mijn traject met een online coach?

De coaching vond plaats via skype. Het eerste kennismakingsgesprek was erg goed, we hadden een coachdoel besproken en afspraken gemaakt voor het traject. (Het coachen van coaches is op dit gebied altijd vrij eenvoudig omdat ze op hoofdlijnen weten hoe het traject eruit gaat zien).

Het tweede gesprek zouden we verder ingaan op het coachdoel. Naar mijn mening lukte het de coach maar niet om mijn vraag ‘echt’ te begrijpen. Het derde gesprek liet hij me een oefening doen die naar mijn idee volledig misplaatst was op dat moment (soms kan dit een strategie zijn van een coach dus ik ging er volledig in mee). Halverwege gesprek 4 heb ik aan de bel getrokken en samen met mijn coach het coachtraject geëvalueerd waaronder de ‘vreemde oefening’. We kwamen al snel tot de conclusie dat het huidige traject niet juist was. De coach zou dit opnemen met zijn coach… ‘de coach van de coach van de coach’…

In het vervolggesprek zijn we uit elkaar gegaan. De desbetreffende coach heb ik op een later moment nog eens gesproken. Voor hem was het een enorm leerzaam traject maar als coach/ coachee pasten we niet bij elkaar.

Hoe was mijn traject met een face 2 face coach?

Langer geleden heb ik ook een face 2 face coach in Veldhoven gehad. Op een bepaald moment twijfelde ik enorm of ik nog op de juiste weg zat in mijn carrière. Tijdens een coach traject heeft een coach in Veldhoven me begeleid om te verduidelijken wat ik met mijn carrière wilde. Dit is prima verlopen en na enkele sessies, opdrachten en oefeningen had ik helder wat mijn volgende stappen gingen worden.

En nu? Ben je overgestapt op een coach in Veldhoven of Eindhoven?

Na mijn ervaringen met mijn online coach heb ik getwijfeld of ik weer een online coach zou nemen of terug zou gaan naar een coach in Veldhoven.

Ik heb er echter voor gekozen om nogmaals een traject met een online coach te proberen. Ik ben ontzettend blij dat ik daarvoor gekozen heb. De coach die ik nu heb paste vanaf het eerste half uur perfect bij me. Mijn ervaringen zijn vele malen beter dan met iedere face 2 face coach in Veldhoven en Eindhoven die ik ooit heb gehad (en dat zijn er best wel wat). En dan te bedenken dat ik mijn coach nog nooit gezien heb, we skypen zonder beeld!

Hoe moet ik kiezen?

Ik denk dat dit ook de belangrijkste boodschap is. Zoek een coach die bij jou past! Een coach waar jij je comfortabel bij voelt om je doel, gevoel en ervaringen te delen. Die jou kan uitdagen en één waardoor jij daadwerkelijk leert en dichter bij je doel komt.

Vanzelfsprekend is een face 2 face gesprek makkelijker en voelt vaak comfortabeler aan. Het nadeel is echter vaak de reistijd. Een ander voordeel van een face 2 face coach is dat je op een ‘andere’ locatie bent waardoor je misschien makkelijker en rustiger je verhaal kan doen.

Het belangrijkste is dat je een coach hebt die bij je past. Twijfel niet te lang. Je kan jezelf blijven afvragen wat beter zou werken. Hier kom je maar op één manier achter, proberen! Zoek 3-5 coaches op internet of via je vrienden/familie/werkgever. Bestudeer hun site, kies de drie eruit die je het beste gevoel geven en plan een kennismaking in (die zijn bijna altijd gratis).

Het belangrijkste is dat je een stap zet ook al is het een kleine stap. Op naar jouw doel! Op naar jouw hawesome leven!