Beter worden in je vak? Wil jij je werken aan jezelf alleen heb jij weinig tijd over om hieraan te besteden? In deze blog krijg je 5 tips die je gaan helpen om je te ontwikkelen zonder dat ze je extra tijd gaan kosten.

Wat is beter worden in je vak?

Wat is beter voor jou?

Beter worden in je vak is natuurlijk op meerdere manieren mogelijk. De hoofdvraag is wat is beter voor jou? Wanneer ben jij beter in je vak?

Beter kan ik op meerdere manieren uitleggen. Je kan productiever zijn en meer werk verzetten in minder tijd. Beter kan ook zijn extra vakkennis opdoen zodat je er meer voor betaald krijgt of beter door zelfs te zoeken naar een vak dat beter bij je past.

Het uitgangspunt van deze blog (en al mijn blogs) is dat jij in balans wilt zijn met de andere levensgebieden. Effectiviteit is dan belangrijk. Hoe effectiever je bent hoe meer jij voor elkaar kan krijgen in dezelfde tijd. De tijd die jij overhoudt kun je besteden aan je andere levensgebieden.

Betekend ‘beter’ worden in je vak voor jou een functie die beter bij je past binnen of buiten jouw huidige vakgebied? Lees dan mijn blog over het vinden van je droombaan in 3 stappen.

Dus:

Hoe word je beter in je vak?

Als ik bij ons in de Crossfit box kijk dan zie ik een enorm groot niveauverschil tussen de mensen die net binnenkomen en de mensen die al jaren aan het Crossfitten zijn. Hoe denk je alleen dat mensen zich voelen na een training?

Hetzelfde.

Het verschil is alleen dat een ervaren Crossfitter in dezelfde tijd 5-10x zoveel gedaan heeft als de beginnende Crossfitter. En hoe komt dat? Omdat hij zichzelf verder heeft ontwikkeld. Hij is er simpelweg beter in. En met dezelfde moeite doet hij 5-10x zoveel dan de beginner.

Waarom vertel ik je dit? Omdat dit geldt voor alle levensgebieden waaronder health en career.

Wil jij beter worden in je vak dan zal jij je verder moeten ontwikkelen

Als jij kijkt naar iemand die op carrière of financieel gebied 5-10x zo effectief is dan heeft die persoon zich op dat gebied simpelweg verder ontwikkeld dan jij. Vaak kost dit voor hem of haar net zoveel moeite als dat het voor jou kost.

Ik neem autorijden vaak als voorbeeld omdat we daar allemaal bekend mee zijn.  
De eerste keer dat jij ging autorijden kostte het ontzettend veel moeite. Je moest schakelen, in je spiegel kijken, sturen, gas geven. Je kwam thuis en je was doodop.

En nu? Je hebt je verder ontwikkeld en je doet het op de automatische piloot.

Beter worden in je vak start allemaal met jouw ontwikkeling.
Hoe verder jij je ontwikkelt hoe effectiever jij zal zijn.

Of zoals Tony Robbins zei:

“It’s not about the goal, it’s about becoming the person that can accomplish that goal”

Dan vraag jij je nu waarschijnlijk af, maar hoe word ik dan beter in mijn vak?

Beter worden in je vak. 5 tips die geen tijd gaan kosten:

 

1. Luister naar podcasts of audioboeken op jouw vakgebied

 

Beter worden in je vak kun je als eerste doen door meer kennis op te doen. Te leren van mensen die op jouw vakgebied of een vergelijkbaar vakgebied al resultaten geboekt hebben.

Het mooie is dat je dit tegenwoordig kunt doen zonder dat je dit tijd hoeft te kosten. Benut hiervoor je reistijd of wachttijd. Luister in de auto onderweg naar kantoor gaat of luister als je in de supermarkt in de wachtrij staat (doe je oortjes even uit zodra je bij de kassière bent, dat is wel zo netjes 😉 ). Zoek een boek of podcast op jouw vakgebied en start met luisteren.

 

2. Denk na over hoe jij beter kunt worden in je vak

 

Vaak zeggen we wel dat we beter willen worden in ons vak maar doen we hier weinig aan. Hoe vaak denk jij daadwerkelijk na over wat je zou kunnen doen om je te ontwikkelen op je vakgebied? Creëer een lijst met vragen voor jezelf die jij kan stellen op het moment dat je niets te doen hebt. Bijvoorbeeld weer als jij in de auto zit of als jij aan het wachten bent. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Welke actie gaat de grootste impact hebben op ons afdelings-/bedrijfsresultaat?
  • Wat kan ik doen om het grootste probleem op onze afdeling op te lossen?
  • Welke vaardigheid hebben de beste in mijn vak het meest ontwikkeld?
  • Wat zou ik kunnen doen om ons team te helpen ontwikkelen?

3. Zoek vrienden die beter zijn in jouw vak dan jij

 

 

Wil je beter worden in je vak? Zoek dan iemand in je omgeving die er daadwerkelijk al beter in is dan jij. Beter leren kan het beste door met mensen om te gaan of met mensen te praten die zich al hebben ontwikkeld binnen jouw beroep. Als jij toch iets met vrienden gaat doen, nodig dan ook een vriend uit waar je van kunt leren. Let op dat iemand niet per se beter moet zijn in precies hetzelfde vak. Het kan ook zijn dat hij/zei een vaardigheid heeft ontwikkeld waar jij veel aan hebt binnen jouw vakgebied.

 

4. Leer van de beste op jouw vakgebied

 

Role modeling noemen we dit. Op jouw vakgebied zijn er al mensen die veel en veel verder zijn dan jij. Zorg dat je daarvan gaat leren. Zoek een rolmodel uit waar jij echt respect voor hebt. En luister/lees alles wat hij heeft geschreven of heeft gedaan. Ook dit kan je weer doen in de tijd die jij toch staat te wachten of in plaats van tv-kijken. Zorg dat je een audio- of digitaal boek van jouw rolmodel bij je hebt op je telefoon. Je staat vaker te wachten dan je denkt. Gebruik al die wachttijd om je boek te lezen.

5. Wordt beter in time-/focus management

 

 

Stap 5 gaat je wel tijd kosten maar levert uiteindelijk juist meer tijd op. Daarom heb ik deze toch toegevoegd. Het grote verschil tussen mensen die succesvol zijn en mensen die dat niet zijn is dat ze effectief met hun tijd om gaan. Ze doen wat ze belangrijk vinden en wat bijdraagt aan hun vak of aan hun ontwikkeling. één van de belangrijkste onderdelen van mijn cursus.

Samengevat: Beter worden in je vak. 5 tips die geen tijd gaan kosten

  1. Luister naar podcasts of audioboeken op jouw vakgebied
  2. Denk na over hoe jij beter kunt worden in je vak
  3. Zoek vrienden die beter zijn in jouw vak dan jij
  4. Leer van de beste op jouw vakgebied
  5. Wordt beter in time- /focus management

Wil jij een stap maken?

Laat hier je email achter en je ontvangt gratis de 4 stappen naar meer succes, geluk en energie!

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten groeien en ontwikkelen naar een gelukkig en Hawesome leven. Ik geloof dat met deze stappen iedereen zich kan ontwikkelen naar een gelukkig leven op de 12 levensgebieden. Met dit artikel wil ik jou nieuwe inzichten geven en jou motiveren een stap te zetten in jouw leven.

Geef jouw feedback hieronder, wat vind jij van deze blog? Dan leer ik er ook nog van, zodat ik mijn blogs steeds interessanter voor jou kan maken.

Er wordt gevraagd om een email adres. Ik stuur je geen reclame toe. Dit email adres is puur om te voorkomen dat er veel spam via mijn site bij mij terecht komt.