Naast de twee eerder besproken elementen health en wealth is je sociale leven/ je tribe (relaties) nog wel het belangrijkste voor geluk in je leven. Spreek je met oudere mensen of kijk je naar onderzoeken over geluk dan komt daar stelstel matig maar één antwoord uit. Iedereen is het erover eens dan voor een gelukkig leven je moet focussen op familie en vrienden. Oftewel je tribe!

Wat is je tribe?

Het woord tribe heb ik geleend van Eelco Smit. Dus bij deze alle credits voor Eelco. Ik blijf het wordt graag gebruiken dus het gaat even duren voordat je het terug krijgt…. Tribe betekent letterlijk stam. Het staat eigenlijk voor de groep van mensen die jij om je heen hebt verzameld. Het is de combinatie van familie, vrienden, collega’s, je partner, je kinderen etc. Kortom je totale social life maar ik vind tribe lekkerder klinken. Het gaat in zijn totaliteit om de relaties die je hebt. Want uiteindelijk draait het in je leven om je relaties met andere mensen. Alleen is niets leuk. Al ben jij enorm gezond, super sportief, ziet er goed uit, enorm veel geld, je doet iedere dag wat jij het allerleukste vindt maar je kan dit met niemand delen. Dan zal jij zielsongelukkig worden.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar geluk en er zijn zelfs diverse onderzoeken gedaan naar mensen op hun sterfbed met de vraag: waar had jij meer tijd aan moeten spenderen in het leven? Of wat is het belangrijkste in het leven? Altijd staat hetzelfde antwoord bovenaan. Ik had meer moeten focussen op mijn familie/vrienden/partner oftewel op je tribe!

Waarom is je social succes/ tribe zo belangrijk?

De evolutie heeft ons als mens aangepast. We zijn een stuk intelligenter geworden en onze hersenen en hoofden zijn hierdoor anders gaan ontwikkelen dan bij andere dieren. Dit heeft ervoor gezorgd dat baby’s eigenlijk al geboren worden als ze nog niet af zijn. Op het moment dat we geboren worden en zelfs tot ver daarna zijn we nog volledig afhankelijk van onze omgeving. We kunnen niet zelf eten, niet zelf lopen, niet zelf op zoek naar eten. Eigenlijk kunnen we heel weinig. We zijn volledig afhankelijk van andere mensen/onze ouders. Dit zorgt ervoor dat eigenlijk vanaf dag 1 dat we geboren worden we moeten samenwerken/sociaal moeten zijn. Immers waarom zouden andere ons helpen met opgroeien al we niet sociaal zijn? Dit is voor ons mensen een rare gedachten maar voor dieren heel normaal om na de geboorte snel of vrij snel afscheid te nemen van je kinderen.

Sociaal zijn zit voortaan zo diep in ons geworteld dat als we niet sociaal kunnen zijn we snel depressief worden. Dit zorgt er zelfs voor dat als we ergens blij mee zijn maar dit met niemand kunnen delen we er op den duur zelfs niet meer blij mee zijn. Andere mensen om je heen zorgen voor geluk, vandaar dat je tribe altijd één van de belangrijkste onderdelen is van je leven. Als we erover nadenken dan weten we dit allemaal wel, alleen waarom zijn er dan toch zo veel mensen die hun partner/familie/vrienden/hun tribe zo verwaarlozen?

Waarom verwaarlozen mensen hun tribe?

Deze vraag is lastig en niet eenduidig te beantwoorden. In latere blogs zullen we hier dieper op in gaan. Instinctief zal iedereen weten dat hun tribe op de lange termijn het belangrijkste in het leven is. Er zijn echter twee belangrijke redenen waarom mensen hier toch niet goed mee om kunnen gaan.

Ten eerste komt het regelmatig door de focus op de korte termijn. Op korte termijn kan het zo lijken dat de andere gebieden in je leven belangrijker zijn (je health, je wealth of je missie). Zeker je missie kan er bij veel mensen voor zorgen dat jij je tribe op korte termijn vergeet. Deze opdracht moet namelijk echt NU af! De klant wacht! Het is druk! Je spreekt volgende week wel met je familie of vrienden af. Je gaat volgende maand wel met je partner iets leuks doen. Het nadeel is alleen dat volgende week er weer een klant wacht en de week daarop weer. Voor je het weet is het te laat.

De tweede grote reden voor mensen om hun tribe te verwaarlozen is omdat ze het wel belangrijk vinden maar niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Meestal niet vanuit slechte bedoelingen maar omdat mensen te veel verwachten van andere, of hun eigen aandeel overschatten. Ik doe veel meer voor jou dan jij voor mij! De reden is vaak omdat we doen voor de ander waar we zelf blij van zouden worden. De kunst is echter om voor de ander te doen waar de ander blij van zal worden. Dit gaat vaak fout.

Hoe zorg je voor tribe?

Zoals eerder gezegd heeft iedereen van de vier elementen een sterkste en een zwakste gebied. Voor sommige mensen is werken aan hun tribe hun sterkste gebied. Die zullen met beide punten weinig moeite hebben, het gaat voor hun vanzelf. Voor alle anderen van ons, inclusief mijzelf. Wij vallen regelmatig in 1 van beide of in allebei de valkuilen. Werken aan je tribe betekent dan ook werken aan twee elementen. Ofwel meer tijd investeren aan je tribe (kwantiteit) ofwel werken aan de kwaliteit van je relaties (en met name je eigen gedrag). Er zijn diverse tools en tactieken die je hiermee kunnen helpen! Maar hierover later meer.

Wil je werken aan je tribe en meer weten over deze tactieken? Blijf mijn blog volgen of start met een coaching traject! Ik help je er graag bij! Hoe zit het met jou social succes? Wat is jouw tribe eruit? Hoe vaak geef jij een cadeau waar jij gelukkig mee zou zijn ipv een cadeau waar je andere gelukkig mee maakt?

 

Bronnen:

Harari, Y. (2015). Sapiens, New York: Vintage UK